Prisijungimas

Lankytojai

Pasiūlymams bei pastebėjimams:

admin@radeikiai.lt

Rugpjūčio 6 dieną po dvejų metų pertraukos Radeikiuose vyko kaimo šventė. Renginio organizatoriai drauge su aktyviausiais kaimo žmonėmis ilgai ruošėsi gyventojų išsiilgtam susibūrimui, tvarkė bendruomenės namų aplinką, pjovė žolę, ravėjo gėlynus, puošė lauko sceną, bet, deja, palankaus oro neužsakysi. Kone visą dieną pliaupęs lietus sujaukė visus planus – šventę teko rengti bendruomenės namų salėje.

Lietingą šeštadienį į tradicinę Radeikių kaimo šventę kartu su žmona atvyko Utenos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vitalijus Šeršniovas. Atsiprašęs, kad nepasipuošė kostiumu, mat galvojo, jog renginys, kaip ir buvo planuota, vyks lauke, vietos valdžios atstovas sakė: „Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą – prastas oras suteikė man galimybę apsilankyti jūsų bendruomenės salėje, kurioje dar nesu buvęs. Žinau, kad stipri bendruomenė spėjo greitai sureaguoti ir perkelti viską į vidų.“ Pasak V. Šeršniovo, jei ne Radeikių šventė, jis penktadienį nebūtų aiškinęsis, kokia yra skaičiaus 3 reikšmė. „Norėjau sužinoti, kiek Radeikiams metų. Yra keli variantai, bet daugumoje internetinių šaltinių rašoma, kad pirmą kartą šis kaimas bažnyčios metrikuose paminėtas 1689 metais. Jei laikysime šią datą atspirties tašku, šiandien Radeikiams 333 metai, o skaičius 3 simbolizuoja bendravimą, kūrybiškumą ir optimizmą“, – linkėdamas visko trigubai savo atradimais pasidalijo mero pavaduotojas.

Kaip ir kiekvienoje šventėje, pasveikinti tie Radeikių gyventojai, kurie neseniai atšventė ar artimiausiu metu švęs garbią sukaktį. Šiemet linkėjimų ir simbolinių dovanų nusipelnė Martynas Kakanis (95 m.), Stanislava Eleonora Pakalnienė (90 m.), Aldona Gražytė (80 m.), Biruta Sinicina (80 m.), Laimutė Ona Sirvydienė (80 m.), Emilija Šlepetienė (80 m.), Antanas Grižas (70 m.), Almutė Gruodienė (70 m.), Danutė Guigienė (70 m.), Lionius Lagūnas (70 m.), Aldona Neliupšienė (70 m.), Elena Varnienė (70 m.). Gyvuoja tradicija skirti dėmesio ir tiems, kurie sulaukė pilnametystės. Šįmet pasveikinta į suaugusiųjų gyvenimą įžengusi Reda Maigytė. Pavasarį kartu su gandrais Radeikiuose sulaukta naujo bendruomenės nario – Jorio Kunčiūno (tėvai Agnė ir Tadas Kunčiūnai). Simbolinės dovanos po šventės perduotos ir joje nedalyvavusiems kaimo naujakuriams Vitai ir Deividui Didams, Kristinai Karlienei, Eglei Jurgelionytei ir Žilvinui Kondrotui bei Tatjanai ir Povilui Vaškeliams. Prieš padėkodama Radeikių gyventojams, kurie tvarko ir gražina šį kaimą, renginio vedėja Giedrė Lukauskienė (Radeikių krašto bendrijos pirmininkė) graudinosi prisiminusi vakarą, kai sulaukė žinutės nuo dukros Vilijos, kad klientė paliko jai 50 eurų arbatpinigių, sakydama: „Čia tau dovanų.“ „Gavusi šią žinutę sėdėjau ir verkiau – iš kur atsiranda tokių gerų žmonių. Ir Radeikiuose tokių turime: sutvarkyti gėlynai, surinktos šiukšlės, nušluoti šaligatviai, nukastas sniegas...“ – šiltų žodžių Albertui Bertašiui, Gintautui Grižui, Rosetai Šakalienei, Dainai ir Jonui Šakėnams, Arūnui Savickui negailėjo G. Lukauskienė. Šventės organizatoriai nepamiršo padėkoti ir rėmėjams, be kurių pagalbos renginys nebūtų įvykęs. Vakare susirinkusius linksmino Suginčių krašto tradicinė kapela (vadovai Juozas Veršelis ir Rita Varatinskienė), merginų grupė „Vega“ ir muzikantas Vidmantas, savo virtu šiupiniu visus vaišino Radeikių gyventojos R. Šakalienė ir Vida Rastenienė. Vakarop nurimus lietui, buvo galima užkurti laužą, mažieji turėjo galimybę pūsti ir sprogdinti didžiulius muilo burbulus. Vaikų atrakcijomis rūpinosi radeikiškė dviejų atžalų mama Greta Jurgelėnė.

Pagrindinis Radeikių šventės rėmėjas: Utenos rajono savivaldybė.

 

Daugiau šventės akimirkų rasite https://udiena.lt/kaimas/po-pertraukos-radeikiuose-vel-skambejo-sventes-garsai/